LongFit

Wat is LongFit?

LongFit is een trainingsprogramma dat wij aanbieden voor mensen met longklachten. Je volgt een, persoonlijk afgestemd, trainingsprogramma. Daarnaast leer je wat een juist gedoseerde manier van bewegen zou kunnen zijn. De uitvoerende fysiotherapeut is Lennard Hendriks.

Voor wie is LongFit?

Er zijn veel soorten longaandoeningen waarvoor fysiotherapie een goede behandelvorm is. Een kleine greep uit die soorten zijn:

 • COPD
 • Astma
 • Sarcoïdose
 • LongCovid

Wat is het doel van LongFit?

Tijdens LongFit probeert de fysio samen met je de kwaliteit van het leven te verberen:

 • De ademhaling wordt geoptimaliseerd
 • Benauwdheid wordt verminderd
 • Verbetering van het uithoudingsvermogen en de spierkracht
 • Positieve invloed op de levensduur en zelfredzaamheid

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Waar ga je mee aan de slag tijdens LongFit?

De longfysiotherapeut, gespecialiseerd in longproblematiek, geeft begeleiding tijdens het trainingsprogramma. Dit is wat je kunt verwachten:

 • Aan de slag met het leren van een juiste ademhalingstechniek
 • Leren hoe je op een juiste manier hoest
 • Leer ontspannen middels oefeningen
 • Oefeningen gericht op conditie en spierkracht
 • Actieve levensstijl aanleren

Wat is COPD?

COPD is een chronisch progressieve aandoening, wat betekent dat de ziekte niet meer over gaat en kan verergeren. COPD wordt ingedeeld in vier stadia: GOLD I, II, III en IV.

Iedereen met COPD vanaf stadium II is welkom om deel te nemen aan het trainingsprogramma dat wordt gegeven door onze fysiotherapeuten. Ook wanneer de COPD in een vergevorderd stadium is, kun je deelnemen aan ons programma. De fysio’s werken met saturatiemeters en (zo nodig) hartslagmeters en sommige mensen hebben extra zuurstof bij zich tijdens de training. Er blijkt dat er vaak nog heel wat te verbeteren is ten aanzien van vermoeidheid, loopafstand en wat iemand aankan op een dag. Mensen met COPD hebben goede en slechte dagen, maar ook slechte dagdelen. Met name ’s nachts en ’s ochtends kunnen de klachten erg zijn. Hiermee wordt rekening gehouden bij de therapie.

Klachten die kunnen optreden

 • hoesten, vaak met slijm
 • piepende ademhaling
 • kortademigheid bij inspanning
 • vermoeidheid
 • krachtverlies
 • verminderd inspanningsvermogen

Hoe erger de klachten worden bij inspanning, hoe minder plezier iemand krijgt in bewegen. Hoe harder het lichaam moet werken voor de opname van zuurstof, hoe groter de kans op vermoeidheid. Ook de kans op vocht achter de longen en in de benen neemt toe, waardoor de kortademigheid kan verergeren. Iemand kan in deze vicieuze cirkel / spiraal belanden.

Wat is Astma?

Astma is een ontsteking van de longen. Die ontstekingen zijn bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken.

Klachten die kunnen optreden

De klachten verschillen per persoon. Hoesten en een piepende ademhaling zijn symptomen van astma die vaak voorkomen. Maar je kunt ook benauwd of kortademig zijn. Dat is een veel voorkomende klacht. Als dat heel heftig gebeurd dan noemen ze dat een astma-aanval: Dan kun je het gevoel hebben dat je stikt. Dat kan eng zijn. Probeer in deze situatie kalm te blijven. Je wordt benauwd omdat je longen overvol raken met lucht, die ze niet meer goed kunnen verversen. Gelukkig is dat in principe niet gevaarlijk.

Wat is Sarcoïdose?

Sarcoïdose heet ook wel de ziekte van Besnier Boeck (Schaumann) en is een zeldzame ziekte die zich op verschillende manieren kan uiten. Sarcoïdose is meestal niet levensbedreigend.
Bij sarcoïdose in de longen raakt het longweefsel langzaam vol met littekens, waardoor de longen na verloop van tijd blijvend beschadigd raken. Op longfoto’s ziet deze ernstige vorm eruit als een patroon van streepjes en vlekjes, meestal in het midden van de longen. De gevolgen van sarcoïdose in de longen zijn vaak klachten zoals benauwdheid en hoesten. Ook kan de longfunctie achteruitgaan.

Klachten die kunnen optreden

Je grieperig voelen, koorts, vermoeidheid, lusteloosheid, pijnlijke gewrichten en typische huidafwijkingen op de onderbenen en/of onderarmen. Dit zijn paarsrode vlekken en zwellingen, die we erythema nodosum noemen. Is de ziekte al langer stilletjes aanwezig, dan kun je last hebben van pijn op de borst, benauwdheid of kortademigheid en een vervelende prikkelhoest, vooral bij inspanning. Sommige mensen hebben last van gewichtsverlies.

Wat is LongCovid?

Omdat er van Covid nog lang niet alles bekend is, is er een platform opgericht om bijkomende klachten te inventariseren: coronaplein.nu. Hier krijg je bredere informatie en persoonsgerichte ondersteuning die beter aansluit bij je behoefte en je op weg helpt naar de juiste zorg en behandeling.

De zorgverzekeringen vergoeden voor herstelzorg langdurig fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Een belangrijke voorwaarde is de bereidheid van patiënten om mee te doen aan onderzoek naar de effect van herstelzorg.

Klachten die kunnen optreden na Covid-19

Na het doormaken van Corona hebben mensen soms maandenlang klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid en druk op de borst.

Fysiotherapie bij Longklachten

Tijdens de eerste afspraak wordt met je besproken welke klachten je ervaart en wat je het liefst verbeterd zou willen zien.

Daarna wordt de kracht van de grote spiergroepen gemeten door de fysio, wordt de loopafstand getest en worden de klachten in kaart gebracht door vragenlijsten. Dit om het beginniveau en de intensiteit van het oefenprogramma te kunnen vaststellen. Ook worden de metingen gebruikt om tussentijds en na een trainingsperiode verbeteringen te kunnen meten.

Het programma kan bestaan uit: krachttraining van grote spiergroepen (benen, buik, armen), looptraining en fietstraining. Afhankelijk van hoe het gaat train je aanvankelijk individueel en vervolgens in een groep. Je behoudt je individuele programma in de groep.

Zo mogelijk word je geleerd hoe je zelfstandig de verbeterde conditie op peil kunt houden of verder verbeteren. Wanneer de klachten een ernstigere vorm betreffen is het mogelijk een maal per week deel te blijven nemen in een nazorggroep.

Veiligheid bij longfysiotherapie

De fysiotherapeut die je begeleidt is ervaren en opgeleid voor het werken met mensen met COPD in alle stadia (Gold I, II, III en IV). Er wordt gewerkt met zuurstofmeters en (zo nodig) met hartslagmeters.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.