Rugklachten

Home » Klachten » Rugklachten

Rugklachten

1 op de 5 volwassenen heeft last van terugkerende rugklachten (RIVM). Rugklachten ontstaan veelal door eenzijdige belasting en het steeds minder bewegen van de rug. Overbelasting, slijtage en stress zijn andere mogelijke oorzaken. Waar de fysiotherapeut vaak de term lage rugpijn gebruikt, zijn er ook benamingen als spit, hernia en ischias.

Rugklachten worden onderverdeeld in:

  • Aspecifieke rugklachten
  • Specifieke rugklachten

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Aspecifieke rugklachten

We spreken van aspecifieke lage rugpijn, wanneer er geen aanwijsbare specifieke oorzaak voor de klachten te vinden is. Bij ongeveer 90% van alle patiënten met lage rugpijn is dit het geval. De pijn in de lage rug staat op de voorgrond. Ook kan uitstraling in de bil en het bovenbeen optreden. Een verkeerde houding, disbalans in de spieren, krachtverlies of een ontsteking zijn vaak de aanleiding voor deze klachten. De pijn kan continu aanwezig zijn of in episoden.

Aspecifieke rugklachten zijn vaak goed te behandelen middels manuele therpie, dry needling, kinesiotape  en oefentherapie. De behandeling is onder andere gericht op:

  • Het verminderen van de pijn.
  • Toename van beweeglijkheid.
  • Het aanleren van een juiste houding (tijdens bijvoorbeeld zitten, liggen en tillen).
  • Het vergroten van kracht en stabiliteit.

Ook het geven van voorlichting & advies, coachen en begeleiden behoort tot de behandeling.

Specifieke rugklachten

Specifieke rugklachten zijn rugklachten die een duidelijke oorzaak hebben. Mogelijke oorzaken zijn een hernia, een afwijking, een fractuur of in sommige gevallen een tumor.

Specifieke lage rugpijn wordt onderscheiden in:

  • het lumbosacraal radiculair syndroom: een vorm van specifieke lage rugpijn met radiculaire/uitstralende  pijn in 1 been, die al dan niet gepaard gaat met neurologische uitvalsverschijnselen
  • rugpijn als gevolg van een mogelijk ernstige onderliggende specifieke aandoening, zoals (osteoporotische) wervelfracturen, maligniteiten, spondylitis ankylopoetica, ernstige vormen van kanaalstenose, of ernstige vormen van spondylolisthesis.

Aangezien specifieke lage rugpijn moeilijk te behandelen is , heeft de therapie vaak enkel  als doel om zich te richten op advies en voorlichting en het trainen van de spieren van de lage rug.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.