Longfysiotherapie

Home » Fysiotherapie » Longfysiotherapie

Longfysiotherapie

Longfysiotherapie is bedoeld voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen zoals:

 • COPD (chronische bronchitis, longemfyseem)
 • cystic fibrosis en
 • astma.

We bieden een specifiek trainingsprogramma aan voor chronische aandoeningen op basis van longklachten. Het is een trainingsprogramma op basis van kracht, conditie en ademhaling, dat wordt begeleid door gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Tijdens het trainingsprogramma staat het behouden van je kracht en conditie centraal en in sommige gevallen het boeken van kleine vooruitgangen.

Binnen deze vorm van fysiotherapie werken we samen met longartsen en longverpleegkundigen. Inmiddels hebben we binnen onze praktijk 20 jaar ervaring met longfysiotherapie.

Veelvoorkomende klachten die de longfysiotherapeut behandeld

Bij benauwdheidsklachten tijdens inspanning, zijn mensen geneigd om te denken dat het wellicht beter is om lichamelijke inspanning te vermijden om zo de benauwdheid te verminderen. Echter het tegenovergestelde is waar! Bij een een longaandoening is bewegen juist extra belangrijk. De klachten zullen juist, door minder te bewegen, toenemen. Dit komt omdat minder bewegen leidt tot afname van conditie en kracht. Bewegen geeft echt lucht! Speciaal voor mensen met een longaandoening bieden wij longreactivatie, dat is een beweegprogramma met als doel:

 • de ademhaling te optimaliseren
 • de mate van benauwdheid te verminderen
 • het uithoudingsvermogen te verbeteren en
 • de kwaliteit van leven en de levensduur positief te beïnvloeden.

Longfysiotherapeuten

Lennard Hendriks

Lennard Hendriks

Praktijkeigenaar, Algemeen fysiotherapeut, Long- en hartreactivatie, Manueel therapeut

Meer informatie

fysiotherapeut-lars-brinkman

Lars Brinkman

Fysiotherapie, Longfysiotherapie, COVID-19 nazorg, Shockwave Therapie

Meer informatie

De longfysiotherapeut

De longfysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met longproblematiek. De longfysiotherapeut helpt je tijdens longreactivatie met:

 • het ontwikkelen van een goede ademhalingstechniek
 • het aanleren van een goede hoesttechniek
 • ontspanningsoefeningen
 • het verbeteren van de conditie en de spierkracht
 • het aanleren van een actieve levensstijl

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor longfysiotherapie of heb je nog vragen over de behandeling? Je kunt dan telefonisch contact opnemen met onze secretaresse door te bellen naar 0315-230 100 of gemakkelijk zelf een afsprakenformulier invullen op de website.

Aanvullende informatie over longfysiotherapie

Hieronder vind je aanvullende informatie over het longfysiotherapie trainingsprogramma en de behandeling.

De veelzijdigheid en doelgerichtheid van het programma

Longfysiotherapie is een veelzijdig trainingsprogramma. Naast training wordt er ook advies over ademhaling gegeven. Op welke manier dient er ademgehaald te worden?

Tijdens longfysiotherapie wordt er gewerkt met tastbare doelen. Iemand zou graag weer willen lopen naar de supermarkt, zou zo’n doel kunnen zijn. Er wordt altijd geëvalueerd welke factoren het behalen van dit doel belemmeren. Zo zou de loopconditie in orde kunnen zijn terwijl de efficiëntie van de ademhaling verbeterd kan worden. 

Door de longfysiotherapeut worden er dan, naar aanleiding van de evaluatie, handvatten meegegeven wat er het best gedaan kan worden wanneer iemand benauwd wordt; bijvoorbeeld welke houding er het best aangenomen kan worden.

Lotgenoten contact

Desondanks dat er veel verschillende stadia zijn waarin mensen verkeren welke te kampen hebben met problematiek rondom longfysiotherapie is er onderling veel steun naar elkaar toe onder de patiënten.

Middels e-health weten patiënten elkaar ook te prikkelen. Neem bijvoorbeeld het aantal gelopen stappen dat wordt bijgehouden middels applicaties waarin verschillende deelnemers aan het longfysiotherapie trainingsprogramma elkaar weten te motiveren en samen vooruitgaan.

Trainingsprogramma’s in groepsvorm

Aan het begin van ieder traject is de behandeling meestal iets individueler.

Uiteraard is het afhankelijk van hoeveel hulp er benodigd is, maar wanneer een patiënt goed in de groep kan bewegen dan wordt in bijna alle gevallen in het tweede stadium de fysiotherapie verleend in groepsverband. 

Binnen longfysiotherapie wordt er altijd gemeten en geëvalueerd vanuit een baseline meting. Praktisch gezien betekent dit; we staan nu hier en we kijken binnen 6 tot 8 weken wat er verbeterd is over de tijd. Zo kan er gemeten worden in hoeverre iemand is vooruit gegaan tijdens het trainingsprogramma.

Samenwerking met ziekenhuizen en huisartsen

Heel regelmatig worden er door het ziekenhuis (longarts en longverpleegkundige) en de huisarts patiënten naar ons doorverwezen voor het volgen van het longfysiotherapie trainingsprogramma. 

Zo komen er onder andere regelmatig patiënten uit het Slingeland ziekenhuis, het Gelre ziekenhuis en Rijnstate om het longfysiotherapie trainingsprogramma te volgen.

Veelgestelde vragen over manuele therapie

Misschien heb je nog een aantal vragen over longfysiotherapie. Veel gestelde vragen en antwoorden over longfysiotherapie hebben we hieronder voor je opgesteld.

Wie komen er voor longfysiotherapie?

In bijna alle gevallen worden patiënten doorverwezen door de longarts of de longverpleegkundige. Op basis van de longfunctietest in het ziekenhuis wordt er vaak beslist dat longfysiotherapie een goede vervolgstap is na het gebruik van medicatie. Longfysiotherapie betekent kracht en conditie opbouwen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Hoe ziet het programma eruit?


Het programma begint altijd met een intake, ieder trainingsprogramma wordt namelijk op maat gemaakt voor de patiënt. 

Er wordt tijdens de intake altijd een doel gesteld. Mogelijk zou je graag weer een stukje willen autorijden of willen wandelen naar de supermarkt. Samen gaan we aan de slag en stellen we een trainingsprogramma op om dit doel te bereiken. 

Gemiddeld genomen wordt er hierna twee keer per week een moment ingepland waarop er gewerkt wordt aan de kracht en conditie.

Alle spiergroepen welke van belang zijn worden gedurende deze momenten getraind op verschillende apparaten zoals bijvoorbeeld de loopband.

Op basis van welke criteria wordt er beslist of longfysiotherapie de juiste keuze is?
Wanneer patiënten bij de longarts komen met een bepaalde aandoening komen zij vaak moeilijk weer in beweging. Middels longfysiotherapie helpen we patiënten om weer in beweging te komen. 

De arts of longverpleegkundige verwijst patiënten vaak door naar ons. De arts of verpleegkundige maakt een inschatting of fysiotherapie een goede oplossing is.

Vanuit hier gaan wij met de patiënt in overleg om te bekijken waar hij/zij tegenaan loopt in het dagelijks leven en wat men weer zou willen kunnen doen.

Wat maakt longfysiotherapie bij jullie onderscheidend?

In de wijde regio zijn er maar een aantal praktijken die zoveel ervaring hebben als wij met longfysiotherapie. Zo zit longfysiotherapeut Remco al twintig jaar in het vak. Longartsen of longverpleegkundigen verwijzen specifiek naar Remco omdat hij zoveel ervaring heeft binnen het vak.

Daarnaast werken we met een continu verbeter protocol waarin heel goed gekeken wordt naar wat de progressie is van de patiënte. Alle up-to-date kennis binnen de longfysiotherapie hebben we in huis om mensen verder te helpen, onder meer omdat we lid zijn van Chronisch Zorgnet. We proberen verder te kijken dan enkel de behandeling binnen de praktijk. Zo denken we ook na over hoe we mensen thuis gemotiveerd krijgen om te blijven bewegen, daar zit immers de duurzame oplossing van longfysiotherapie.

Betekent mijn chronische aandoening dat ik mijn hele leven lang langs moet blijven komen voor longfysiotherapie?

In principe niet. Momenteel werken we samen met de ergotherapeut aan COPD at home. Hiermee kunnen mensen thuis aan de slag en effectief trainen om aan hun kracht en conditie te werken zonder over hun eigen grenzen te gaan. 

De samenwerking met de ergotherapeut is een mooie combinatie wegens het feit dat de ergotherapeut kijkt naar de energiebalans en wij als fysiotherapeut zijnde kijken naar hoe je in een thuissetting vooruit kunt gaan qua kracht en energie.