Oedeemfysiotherapie

Home » Fysiotherapie » Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een opeenhoping van vocht in een deel van het lichaam, waarbij een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid ontstaat. Ook kan oedeem een pijnlijk of tintelend gevoel geven en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. De bekendste is het verschijnsel van opgezette voeten en enkels na een warme dag. Na een nacht rust zijn deze weer dun. Een andere vorm van oedeem is lymfoedeem. 

Lymfoedeem is een vorm van oedeem welke niet of nauwelijks verdwijnt na een nachtje slapen. Lymfoedeem is een ophoping van vocht en eiwitten ten gevolge van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer. Dit wordt veroorzaakt door een defect of onvoldoende functionerend lymfesysteem. Een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of bestraling kan hieraan voorgegaan zijn.

Lymfdrainage als onderdeel van oedeemfysiotherapie

Manuele lymfdrainage is een massagetechniek, waarbij de fysiotherapeut vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Naast lymfdrainage kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of ervoor te zorgen dat het effect blijft behouden.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Oefeningen bij lymfoedeem

De vochtafvoer kan ook gestimuleerd worden met oefentherapie:

  • algemene oefeningen.
  • ademhalingsoefeningen.
  • specifieke oefeningen welke zijn gericht op spieren in het hele lichaam die een pompfunctie hebben. Vocht kan dan afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Samenwerking oedeemfysio met andere zorgverleners

Onze oedeemfysiotherapeut werkt nauw samen met andere zorgverleners, zoals oncologen of chirurgen.

Behoefte aan oedeemfysiotherapie?

Wil je een afspraak maken met onze oedeemfysiotherapeut of heb je een vraag? Stuur haar dan een e-mail of bel 0315 – 230 100.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.