KANS

Home » Klachten » KANS

KANS (Klachten arm, nek en/of schouder)

Een verzamelnaam voor klachten in de arm, nek en/of schouder is KANS. Vroeger werden deze klachten RSI genoemd. 

mogelijker verschijnselen zijn:

 • Pijn
 • Stijfheid
 • Tintelingen en/of een doof gevoel in de nek, schouders, bovenrug, armen en/of handen.

De klachten verdwijnen niet binnen enkele dagen, maar blijven aanwezig of worden steeds erger. Één van de meest bekende KANS klachten is een ‘muisarm’.  Vaak wordt er onterecht gedacht dat KANS arbeidsgerelateerd is, maar dit is niet altijd het geval. Ook thuis of op het sportveld kunnen deze klachten ontstaan. Relatief nieuwe KANS klachten zijn de tablet-nek en de whatsapp-duim.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

De oorzaken van KANS

Er is vaak geen duidelijke oorzaak aan te wijzen bij KANS klachten, vooral omdat de klachten geleidelijk ontstaan. De klachten worden vaak veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. Overige factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het in stand houden van de klachten:

 • Fysiek zwaar werk, zoals zwaar tillen of werken boven schouderhoogte.
 • Langdurig met een computer of muis werken.
 • Een ongunstige werkhouding door een niet goed ingestelde werkplek.
 • Hoge werkdruk; het niet naar de zin hebben op het werk.
 • Stress/ spanningen.

Specifieke KANS & aspecifieke KANS

KANS klachten kunnen worden opgesplits in ‘specifieke’ en ‘aspecifieke’ klachten.

 • Bij specifieke KANS klachten kan er een duidelijke medische diagnose gesteld worden die de klachten veroorzaakt, zoals bij tenniselleboog of het Carpaal Tunnel Syndroom.
 • Bij aspecifieke KANS klachten is er geen medisch aantoonbare afwijking, maar heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm. 

De fases bij KANS klachten

Bij KANS klachten zijn er globaal drie fases te onderscheiden:

 • Fase 1 (beginnende fase) –  Dit uit zich in tintelingen, gevoelige en vermoeide nek en schouders, maar ook handen en polsen. De klachten treden vaak op na het werk en verdwijnen weer na een goede nachtrust. Dagelijkse werkzaamheden kunnen nog goed uitgevoerd worden. Meestal is er nog geen duidelijke relatie met het werk. In de meeste gevallen zijn de klachten nog acceptabel.
 • Fase 2 (de klachten nemen toe) – Dit uit zich in het vaker optreden van de klachten treden, ook gerelateerd aan bepaalde taken zoals typen of scrollen met de muis. De pijn kan zeurend, tintelend of stekend van aard zijn. Soms is er sprake van krachtsverlies en verandering van gevoel. Klachten verdwijnen niet meer in rust.
 • Fase 3 (ernstige fase) – Dit uit zich door dat de pijn nagenoeg continu aanwezig is en zich verder uitbreidt. Er is geen duidelijke relatie meer met bepaalde taken. Vermoeidheid, verminderd gevoel en krachtsverlies in armen en handen zijn voortdurend aanwezig. Vaak treden slaapproblemen op. De klachten zullen niet meer snel weggaan. Werken gaat steeds moeilijker, en wordt vaak onmogelijk.

Op tijd naar de fysiotherapeut bij KANS klachten

Het is van groot belang om klachten niet te onderschatten en snel te handelen bij beginnende klachten. Zo kan verergering voorkomen worden. Veel mensen hebben wel eens last van pijn of stijfheid in hun arm, nek of schouder. Het is verstandig om een afspraak bij een fysiotherapeut te maken wanneer u merkt dat de klachten langer duren dan een paar dagen en/of erger worden. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor KANS klachten. In alle fases kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen.

Herstel van KANS is goed mogelijk

Er wordt eerst een inventarisatie gemaakt van de klachten en samen met u bespreekt worden de behandelmogelijkheden doorgenomen. De fysiotherapeut kan ook een oefenprogramma voorstellen om de balans tussen belasting en belastbaarheid te herstellen. Tijdens de behandeling zal aandacht besteed worden aan (werk)houding, beweeglijkheid van de gewrichten en lichamelijke conditie. Binnen onze praktijk is ruime ervaring aanwezig in de behandeling van KANS klachten. Herstel van KANSklachten is over het algemeen goed mogelijk. Het soms wel lang kan duren.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.