Hypermobiele nek

Home » Klachten » Nekklachten » Hypermobiele nek

Samengevat

Hypermobiliteit is vaak een erfelijke aandoening waar je mee wordt geboren

Hypermobiliteit kan in meerdere gewrichten in het lichaam voorkomen, waaronder ook in de vorm van nekklachten

Afhankelijk van de belastingen kan het zijn dat je bij hypermobiliteit overbelastingsklachten krijgt doordat je onvoldoende sterk/stabiel bent in de spieren.

Hypermobiliteit hoeft geen klachten te geven wanneer de kracht en stabiliteit van de spieren rondom het gewricht in goede balans is

Deze pagina is geschreven door sportfysiotherapeut Inge Klein Koerkamp

Wat voel of merk je bij hypermobiliteitsklachten van de nek?

Er zijn een aantal symptomen die voorkomen bij mensen met hypermobiliteitsklachten. Mensen met hypermobiliteit kunnen stijfheid, vermoeidheid, nek/rugpijn en een overmatige bewegelijkheid ervaren in bepaalde gewrichten. Ook kan er sprake zijn van hoofdpijn.  

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van klachten bij hypermobiliteit in het algemeen en dus ook van de nek is dat er een vergrote bewegelijkheid mogelijk is in de gewrichten. Door deze vergrote bewegelijkheid moeten spieren rondom de gewrichten harder werken om stabiliteit te geven.

Hiervoor is meer kracht van de spieren nodig dan bij mensen die niet hypermobiel zijn. Bij hypermobiliteit zijn de klachten dan ook vaak spiergerelateerd. De kleine diepe stabilisatie spieren in de wervelkolom/nek zijn onderontwikkeld waardoor klachten kunnen optreden. Hoofdpijnklachten kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de onderontwikkelde spieren in de nek.

Hoe ziet het onderzoek van de fysio eruit bij een hypermobiele nek?

Tijdens jouw afspraak zal de algemeen fysiotherapeut of de manueel therapeut de klachten onderzoeken, in sommige gevallen met behulp van echografie. Er wordt gekeken naar de bewegelijkheid, kracht en stabiliteit van de wervelkolom/nek.

Ook zal onderzocht worden of er sprake is van bewegingsstoornis of triggerpoints. Indien er sprake is van hypermobiliteit zal de fysiotherapeut hiervoor adviezen en oefeningen meegeven. Indien je wilt weten of je hypermobiel bent zal de fysiotherapeut daarvoor testen kunnen doen.

Wat kan ik nu al zelf doen?

Als u weet dat u hypermobiel bent is het verstandig om uw stabiliteit en spierkracht te trainen. Wel is het verstandig om hier advies voor te vragen. Zo weet u dat u de oefeningen ook op de juiste manier uitvoert.

Wat kan ik verwachten de aankomende periode?

Hypermobiliteit is niet een tijdelijk probleem. Hypermobiliteit heb je of heb je niet. Hierdoor kunnen klachten ook langere tijd aanwezig blijven wanneer de spieren rondom het betreffende gebied te zwak blijven om stabiliteit en kracht te leveren.

Bij hypermobiliteit is het essentieel dat je de juiste oefeningen gedurende een langere periode blijft uitvoeren om van de klachten af te komen en ook om de klachten niet weer terug te krijgen. Is er sprake van triggerpoints of een bewegingsstoornis dan zal de fysiotherapeut deze behandelen. Je kunt dus samen met de fysiotherapeut aan de slag om van de klachten behorende bij hypermobiliteit af te komen.

Wanneer is het verstandig om hiermee (direct) naar de fysio te gaan?

Indien u al langere tijd klachten heeft, of wanneer u klachten regelmatig terugkomen is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen.

Meer informatie over nekklachten

Naast hypermobiliteit van de nek kan er ook sprake zijn van andere oorzaken van klachten in de nekregio. Bij twijfel over uw klachten kunt u het beste een afspraak inplannen bij de fysiotherapeut.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld