Home » Klachten » Nekklachten

Samengevat

Hoofdpijn, duizeligheid of uitstralende pijn zijn veelvoorkomend bij nekklachten

Overbelasting, belaste bewegingen of een verkeerde houding veroorzaken meestal nekklachten

Een fysiotherapeut of manueel therapeut kan nekklachten goed behandelen

Deze pagina is geschreven door sportfysiotherapeut Inge Klein Koerkamp

Wat voel of merk je bij nekklachten?

Je ervaart pijnklachten in de nek waarbij er ook sprake kan zijn van hoofdpijn, duizeligheid, schouderpijn en/of uitstralende pijn naar de arm(en). Het kan zijn dat er sprake is van een bewegingsstoornis waarbij je bijvoorbeeld moeilijker kan omkijken en hierbij blokkades voelt. Ook kun je een trekkend gevoel in de spieren, tintelingen of een doof gevoel in de arm(en) of krachtsvermindering merken.

Wat is de oorzaak?

Nekklachten ontstaan meestel door een overbelasting, een verkeerde houding of een verkeerde beweging. Nekklachten kunnen ook ontstaan door een trauma, zoals whiplashklachten of breuken. Op oudere leeftijd kan er ook sprake zijn van artrose/slijtage.

Herhaalde belaste bewegingen in sommige werkvelden kunnen een oorzaak zijn van nekklachten. Ook kan een verkeerde houding achter het bureau een oorzaak zijn, dergelijke nekklachten kunnen zich langzaamaan opbouwen. Sommige mensen zijn ook gevoeliger voor kou op de spieren, waardoor ook nekklachten kunnen ontstaan. 

Wanneer je last hebt van hypermobiliteit (in de nek) dan kan dit ook leiden tot nekklachten.

Welke verschillende typen nekklachten zijn er?

Nekklachten worden geclassificeerd in specifieke en a-specifieke nekklachten. Aspecifieke nekpijn onstaan door een onbekende oorzaak. Veel mensen die naar de huisarts of fysiotherapeut gaan voor nekklachten hebben aspecifieke nekpijn; de oorzaak is vaak onbekend. Bij specifieke nekpijn kunnen de klachten aangetoond worden, zoals bijvoorbeeld een hernia, stenose, fractuur en verschuiving.

Hoe ziet het onderzoek van de fysio eruit?

De fysiotherapeut of manueel therapeut gaat op basis van jouw onderzoekend behandelen. Onderzoekend behandelen houdt in dat de therapeut op zoek gaat naar de mogelijke oorzaak van de klachten en deze direct behandeld.

Er kan sprake zijn van een bewegingsfunctiestoornis of triggerpoints. Deze zal de therapeut opsporen en behandelen. Technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn manuele therapie (kraken), mobilisaties, dry needling, massage, medical taping, oefentherapie en adviezen.

Wat kan ik verwachten de aankomende periode?

Wanneer je een afspraak hebt ingepland bij de fysiotherapeut of manueel therapeut dan geven zij je een indicatie geven over het te verwachten herstel en de behandeling. Samen met jou wordt er gewerkt aan een zo optimaal mogelijk herstel waarin jijzelf samen met de fysiotherapeut/ manueel therapeut een actieve rol hebt. Je krijgt adviezen en mogelijk oefeningen mee om thuis zelf het herstel te ondersteunen.

Acute nekklachten met een onbekende oorzaak herstellen vaak binnen 4-6 weken. Echter zijn er verschillende factoren die het herstel kunnen vertragen. De fysiotherapeut bespreekt deze factoren met je.

Wanneer is het verstandig om (direct) naar de fysio te gaan?

Fysiotherapeutische behandeling heeft een positief effect op pijnvermindering, het fysiek functioneren en op de kwaliteit van leven.

Wanneer je nekklachten ervaart kan fysiotherapie een welkome toevoeging zijn in het herstel bij nekpijn.

In het geval van nekklachten hoef je geen verwijzing te hebben van de huisarts, je kunt direct een afspraak inplannen bij de fysiotherapeut/manueel therapeut.

Meer informatie over nekklachten

Wil je meer lezen over nekklachten? Dan kun je onder andere verder lezen op Thuisarts.nl.

Lees verder op onze klachtenpagina, wanneer je meer wil lezen over andere aandoeningen of klachten.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld