Frozen shoulder

Home » Klachten » Frozen shoulder

Frozen Shoulder

Kenmerkend voor een capsulitis adhesiva of frozen shoulder zijn stijfheid en bewegingsverlies in de schouder. 2 tot 5 % van de Nederlandse bevolking krijgt te maken met een frozen shoulder. Dit komt met name voor bij vrouwen tussen de veertig en zeventig.Een frozen shoulder overkomt twee tot vijf procent van de Nederlanders. Vooral vrouwen in de leeftijd van veertig tot zeventig jaar. Over het algemeen herstelt een frozen shoulder vanzelf. Echter kan dit lang duren. Fysiotherapie in combinatie met pijnbestrijding kunnen het herstel positief beïnvloeden.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Klachten bij een frozen shoulder

 • Hevige pijnklachten, met name ’s nachts.
 • De pijnklachten situeren zich meestal in de bovenarm, maar kunnen ook uitstralen naar de nek en gehele arm, tot in de hand.
 • Heffen of draaien van de arm lukt nauwelijks tot niet. 

De stadia van een frozen shoulder

Een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en doorloopt 3 stadia:

 • Stadium 1: toename van pijn bij bewegen. De pijn is in de nacht vaak erger. Er is een toenemend verlies van bewegingsvrijheid met toenemende pijn. Dit duurt ongeveer 2 tot 9 maanden.
 • Stadium 2: afname van pijn en pijn bij bewegen. Echter is de bewegingsruimte beperkter in vergelijking tot de andere (gezonde) arm, tot wel 50%.  Deze fase duurt zo’n 4 tot 12 maanden.
 • Stadium 3 – de frozen shoulder herstelt zich weer. In de meeste gevallen ervaren patiënten een langzaam terugkeren van bewegingsruimte (mobiliteit) gedurende 12 tot 42 maanden. In enkele gevallen is een operatie noodzakelijk om de mobiliteit volledig terug te krijgen. 

Fysiotherapie bij een frozen shoulder 

Onze fysiotherapeuten kunnen je in al deze stadia begeleiden om de mobiliteit te behouden en klachten te verminderen. Er worden ook oefeningen gegeven om thuis te doen. Dit is van groot belang voor het behandelresultaat. Hiervoor krijgt u duidelijke instructies van uw fysiotherapeut. Regelmatig oefenen is belangrijk, maar niet forceren. De oefenfrequentie bij een frozen shoulder is namelijk laag. 

Fysiotherapie in stadium 1

In dit stadium is pijnvermindering van groot belang. Over de pijngrens heen bewegen is onverstandig. De fysiotherapeut heeft vooral een informatieve rol. U krijgt informatie over wat u juist wel en niet dient te doen om het herstel te bevorderen. 

Pijnvermindering kan door middel van:

 • TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie). Door middel van elektrische stroompjes door de huid heen, worden de zenuwen beïnvloed om de pijn te verminderen.
 • Detoniserende massage.
 • Dry needling.
 • Kinesiotape.
 • Ontspanningsoefeningen.

Fysiotherapie in stadium 2

Terwijl de pijn afneemt, is er nog veel stijfheid aanwezig. De schouder enkel binnen de pijngrens bewegen blijft belangrijk. Met milde mobilisatietechnieken kan de fysiotherapeut u hierin begeleiden. Pijnbestrijding kan nog steeds ter ondersteuning gegeven worden, maar  staat niet meer op de voorgrond.

Fysiotherapie in stadium 3

Er kan gestart worden met intensievere mobilisatietechnieken en oefentherapie. Dit is gericht op het verbeteren van de mobiliteit en het terugkrijgen van kracht en stabiliteit (functie) van de schouder.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.