Dry needling

Home » Fysiotherapie » Dry needling

Dry needling

In spieren bevinden zich, bij klachten daarvan, vaak punten die pijnlijker zijn dan de rest van de spier, die noemen we triggerpoints. Die kunnen we behandelen door daarop handmatig druk te geven. Maar een betere en langduriger werking kunnen we bereiken door er met een heel dun naaldje in te prikken. Deze vorm van fysiotherapie heet dry needling.

Hoe werkt een dry needling behandeling?

De behandeling van triggerpoints is gevoelig maar heeft meteen effect. Als de therapeut voelt dat het triggerpoint verdwenen is, haalt hij de naald uit de triggerpoint. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint met een steriele dunne naald.

Het resultaat van dry needling

Na de behandeling voelt u dat de juiste plek behandeld is, wat vaak direct een pijnvermindering tot gevolg heeft. Soms is er een tijdelijke toename van de pijn, dit duurt meestal niet langer dan 2 dagen. Als reactie neemt de beweeglijkheid en ontspanning van de spier in hoge mate toe. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie.

Dry needling in onze praktijk

Binnen ons team zijn er verschillende therapeuten bekend met dry needling en passen dit succesvol toe bij bijvoorbeeld spierspanningshoofdpijn, maar ook bij pijnklachten in buik, bekken en bilregio.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Echografie bij de fysiotherapeut

Wanneer u met klachten bij uw fysiotherapeut komt, zal deze samen met u proberen de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Standaard wordt er daarbij een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uitgevoerd. In sommige gevallen zal uw fysiotherapeut u voorstellen om, in aanvulling op dit onderzoek, een afspraak te maken voor een echografisch onderzoek.

Tijdens een echografisch onderzoek zal de therapeut met een apparaatje, een zogenoemde probe, over uw huid gaan om de lichaamsstructuren die daaronder liggen in beeld te brengen. Het beeld dat de probe maakt wordt als een zwart-wit beeld zichtbaar op een scherm en het vergt nogal kennis van zaken om die beelden te interpreteren.

De probe maakt gebruik van hoog frequente geluidsgolven, ook wel ultrageluid genoemd. Deze worden uitgezonden door de probe en het lichaamsweefsel kaatst deze vervolgens weer terug naar de probe. Hiervan wordt dan een beeld gevormd. Hoe harder het lichaamsweefsel, hoe meer ultrageluid teruggekaatst wordt en hoe witter we dat in beeld zien. Botweefsel is zo hard, dat de oppervlakkige laag van het bot alle geluidsgolven terugkaatst en we met de echo niet door het bot heen kunnen kijken. Alle lichaamsstructuren die hierboven liggen, zoals spieren, pezen, zenuwen, vetweefsel en vocht zijn goed in beeld te brengen.

Indicaties

In de praktijk wordt een echografisch onderzoek ingezet bij klachten aan het bewegingsapparaat, zoals:

  • Schouderklachten: Hierbij kunnen onder andere peesontstekingen- of letsels, verkalkingen in de pezen en slijmbeursontstekingen zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast kunnen we ook in beeld brengen hoe de pezen en het schoudergewricht precies t.o.v. elkaar bewegen als u een pijnlijke beweging uitvoert.
  • Elleboogklachten: Denk bijv. aan een tenniselleboog.
  • Polsklachten: Peesletsels en het carpale tunnelsyndroom zijn goed in beeld te brengen.
  • Knieklachten: Zwellingen, letsel aan spieren, pezen en banden na een trauma en beoordeling van het kraakbeen van het voorstel gedeelte van de knie.
  • Enkelklachten: Peesletsels- en ontstekingen, zoals bijv. aan de achillespees.
  • Voetklachten: Er kan beoordeeld worden of er sprake is van hielspoor of aanhechtingsproblemen van de achillespees.

Vergoeding van dry needling

Dry needling en echografie vallen onder de aanvullende verzekering van de reguliere fysiotherapie behandelingen. Uiteraard willen wij u helpen om te kijken hoe u verzekerd bent. Neem contact met ons op.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.