Claudicatio

Home » Trainingsprogamma’s » Claudicatio

Fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is stoppen met roken omdat roken de grootste veroorzaker blijkt te zijn.

Het grootste deel van het trainingsprogramma bestaat uit looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), blijken de resultaten aanzienlijk beter dan van het operatief plaatsen van een stent. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Wat is Claudicatio?

Claudicatio intermittens betekent letterlijk vernauwing met tussenpozen. In Nederland is een veelgebruikte term voor deze aandoening “etalagebenen”. Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose).

Doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van vernauwde of afgesloten slagaders kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om voldoende zuurstofrijk bloed aan te voeren, ontstaat er bij inspanning krampende pijn in het been, die dwingt tot regelmatig stilstaan: claudicatio intermittens.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Voor wie is Claudicatio?

Bij patiënten met claudicatio intermittens is aangetoond dat conservatieve behandeling, waarbij patiënten gestimuleerd worden om veel te lopen, meestal leidt tot verbetering van de loopafstand. Er zijn veel onderzoeken gedaan waarin looptraining vergeleken werd met andere vormen van behandeling. Uit al die onderzoeken bleek dat de maximale pijnvrije loopafstand na looptherapie duidelijk verbeterd was (tot 210%). Over de precieze mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de verbetering van de loopafstand is helaas nog weinig bekend. Uit alle onderzoeken komt naar voren dat een loopprogramma, waarbij minimaal drie keer per week tegen de maximale pijngrens(!) aan wordt gelopen, het beste resultaat geeft.

Daarnaast blijkt het veelal beter te werken dan een operatie: het plaatsen van een stent, die de vernauwing opheft, is vaak weer de veroorzaker van een nieuwe vernauwing door de wervelingen van het bloed die door de stent in de ader veroorzaakt wordt. Vandaar dat de zorgverzekeraar zoveel behandelingen vergoed bij deze aandoening: het is goedkoper en vaak beter dan een operatie.

Veiligheid bij de claudicatio-trainingen

De therapie wordt gegeven door een fysiotherapeut die zich heeft geschoold in het geven van claudicatio-trainingen.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.