Manuele therapie

Home » Fysiotherapie » Manuele therapie

Manuele therapie

Met manuele therapie (een vorm van fysiotherapie) wordt ervoor gezorgd, door middel van het sturen van gewrichten, dat mensen weer beweeglijkheid krijgen zoals dat ze gewend waren. 

De manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom en gewrichten in de armen en benen.

Veelvoorkomende klachten die de manueel therapeut behandeld

Er zijn een veelvoorkomende klachten die de manueel therapeut goed kan behandelen. Valt jouw klacht hieronder? Dan kunnen we je mogelijk goed helpen:

  • hoofd- en nek en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • artrose van de heup
  • lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
  • kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten

Manueel therapeut

Lennard Hendriks

Lennard Hendriks

Praktijkeigenaar, Algemeen fysiotherapeut, Long- en hartreactivatie, Manueel therapeut

Meer informatie

Waarom is manuele therapie bij Therapeutisch centrum Varsseveld een goed idee?

Onze manueel therapeut bij Therapie Varsseveld heeft de meest recente Manuele Therapie Master gevolgd. De wetenschap heeft een ontzettende sprong gemaakt in de afgelopen dertig jaar en daardoor is de kennis die onze manueel therapeut heeft opgedaan van de huidige vooraanstaande materie helemaal up-to-date.

Therapeutisch-Centrum-Varsseveld-Fysiotherapie

Anderen vertellen

‘’Ik ben al een aantal keer bij een andere manuele therapeut geweest in Doetinchem en mijn klachten verbeterden niet. Ik ben toen bij Therapeutisch centrum Varsseveld terechtgekomen en zeer goed geholpen.

Het viel me op dat alle manueel therapeuten dezelfde opleiding hebben gedaan maar dat ik veel beter behandeld werd in Varsseveld. Waarom er dan zoveel verschil in zit in de kwaliteit van de behandelingen vraag ik me af.’’

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken bij onze manueel therapeut of heb je nog vragen over de behandeling? Je kunt dan telefonisch contact opnemen met onze secretaresse door te bellen naar 0315-230 100 of gemakkelijk zelf een afsprakenformulier invullen op de website.

Aanvullende informatie manuele therapie

Wanneer je nog meer wil weten over hoe een behandeling bij de manueel therapeut eruit ziet of over hoe manuele therapie precies werkt dan kun je hieronder verder lezen.

Hoe ziet de behandeling eruit bij de manueel therapeut

Wanneer je voor het eerst komt bij de manuele therapeut gaan we eerst het gesprek aan. De manueel therapeut is allereerst benieuwd naar jouw verhaal.

Daarna gaan we verder met het intakegesprek. Kom je niet via de huisarts? Dan doen we eerst een uitgebreide screening. Deze screening wordt gedaan omdat er middels manuele therapie heel veel klachten gezien kunnen worden die in de praktijk iets anders onderliggends hebben.

Aan pijn in de schouderbladen kan pijn in de spier ten grondslag liggen maar ook een andere onderliggende oorzaak. Dergelijke zaken probeert de manuele therapeut in de screening altijd uit te sluiten. Tijdens het gesprek stellen we bepaalde vragen waarmee we de eventuele oorzaak van jouw probleem kunnen achterhalen.

Hierna volgt er een onderzoek gericht op het uitsluiten van een aantal klachten waar de manueel therapeut aan denkt.

Tenslotte volgt vaak al direct een kleine behandeling. Middels manuele therapie kan er namelijk middels een kleine ingreep vaak al een groot verschil gemaakt worden. Zo is er vaak tijdens de eerste zitting al tijd voor een klein beetje behandeling.

Hoe ziet het traject er na de eerste behandeling uit?

Dat is een beetje afhankelijk van de klacht. Wanneer je al langdurige klachten hebt, zoals rug of nekklachten, dan zou dit kunnen betekenen dat jouw behandelcyclus iets langer is dan wanneer je een wat kleinere klacht hebt. 

Vaak is het zo dat de specifieke klacht bepaald hoeveel behandelingen er benodigd zijn. Sommige klachten kunnen met twee à drie behandelingen al verholpen zijn terwijl er in andere gevallen een veel langer traject voor nodig is.

De manueel therapeut zal altijd transparant zijn in het verwachte aantal behandelingen en met jou communiceren waarom hij/zij denkt dat er een x aantal behandelingen benodigd zijn om de klacht te verhelpen.

Wat is het verschil tussen manuele therapie en algemene fysiotherapie?

Over het algemeen is manuele therapie een meer specifieke behandelingsmethodiek dan algemene fysiotherapie. Een manueel therapeut gebruikt over het algemeen net wat meer tools dan een algemeen fysiotherapeut waardoor er wat gemakkelijker en specifieker kan worden ingezoomd op klachten bij een patiënt.

Een ander verschil is dat een manueel therapeut manipuleert (het welbekende kraken). Kraken is het geven van een korte impuls aan een gewricht. Door de bewegingen kan er een pijndempend effect worden opgeroepen. Elk gewricht dat kraakbeen bevat kan in principe gemanipuleerd worden.  

Daarnaast kan de manuele therapeut wat makkelijker afwegen of er nog andere structuren meespelen dan alleen spieren of gewrichten of andere gerelateerde zaken. Zo kunnen nekklachten bijvoorbeeld een heel andere oorzaak hebben dan de spier waar je last van hebt. Zo dienen bijvoorbeeld de bovenrug en de ribben dienen allen juist mee te bewegen om ervoor te zorgen dat het hoofd optimaal gedraaid kan worden. In veel gevallen wordt er alleen naar de spieren gekeken waar de oorzaak mogelijk heel ergens anders ligt.

Verdieping in manuele therapie

In het menselijk lichaam zijn er allerlei wervels (botten die op elkaar gestapeld staan) die in en uit elkaar bewegen. Soms kan het voorkomen dat een of meerdere wervels niet goed (mee)bewegen. Na langere tijd kan er dan een vorm van irritatie ontstaan. Heel simpel gezegd ontstaat er dan een zeurende pijn op één of meerdere plekken. 

In een gezonde wervelkolom bewegen wervels in en uit elkaar. Als er een irritatie ontstaat dan worden er door het lichaam stoffen aangemaakt waardoor de structuur gevoeliger wordt. Vergelijk dit met het verbranden van een huid. Wanneer een huid verbrand ontstaat er een bepaalde irritatie omdat er stofjes onder de huid worden aangemaakt waardoor de structuur gevoeliger wordt. Drukken en trekken wat normaal geen pijn doet gaat nu opeens wel pijn doen. Zo werkt het ook in de wervelkolom.

Elke prikkel die we als mensen ervaren wordt verwerkt in ons brein. Wanneer de hierboven beschreven stofjes worden aangemaakt, waardoor de structuur van de wervelkolom gevoeliger wordt, dan is er minder druk nodig om pijn te voelen. 

Iedere keer als je dan bijvoorbeeld je hoofd draait dan wordt er een segment geprikkeld en dan voel je pijn. Het doel van manuele therapie is om het segment op te sporen en weer juist te laten bewegen. Daarmee is het uiteindelijke doel het pijnvrij laten worden van de patiënt.

Veelgestelde vragen over manuele therapie

Mogelijk ben je nog nooit naar de fysiotherapeut of de manueel therapeut geweest. Het is dan niet gek dat je met enkele vragen zit die je graag beantwoord zou willen hebben.

Naast dat de manueel therapeut en/of de secretaresse al jouw vragen maar al te graag beantwoord hebben we hieronder alvast wat veelgestelde vragen en antwoorden verzameld.

Hoe werkt het onderzoek bij de manueel therapeut precies?

We houden altijd een vraaggesprek; de anamnese. De anamnese is eigenlijk een totaalplaatje van de patiënt en alles hieromheen.

Uiteraard verschilt ieder onderzoek per klacht. Zo kun je je waarschijnlijk voorstellen dat het onderzoek bij een nekhernia er anders uitziet dan bij het vermoeden van een verrekte spier in de rug.

De manueel therapeut benaderd jouw klacht vanuit een holistische visie. Hiermee wordt bedoeld dat alles in het leven van de patiënt wordt meegenomen om te kunnen bepalen hoe de klacht het best behandeld zou kunnen worden. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress ervaart dan kan dit ertoe leiden dat het herstel van een klacht langer duurt.

In hoeverre wordt manuele therapie vergoed door de zorgverzekeraar?


Wanneer je aanvullend verzekerd bent dan worden er een aantal behandelingen manuele therapie vergoed. Informeer even bij onze manuele therapeut of de secretaresse naar de mogelijkheden.