Dry Needling en Echo

Uitvoerende therapeut(en): Marleen Wenders-Scholten; Fred Christ

Dry needling

Een triggerpointbehandeling wordt behandeld middels manuele druk op de triggerpoints. Soms zitten triggerpoints zo diep dat ze beter met een heel dun naaldje bereikt kunnen worden. Deze vorm van behandeling heet dry needling.

Hoe werkt een dry needling behandeling?

De behandeling van triggerpoints is gevoelig maar heeft meteen effect. Als de therapeut voelt dat het triggerpoint verdwenen is, haalt hij de naald uit de triggerpoint. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint met een steriele dunne naald.

Het resultaat

Na de behandeling voelt u dat de juiste plek behandeld is, wat vaak direct een pijnvermindering tot gevolg heeft. Soms is er een tijdelijke toename van de pijn, dit duurt meestal niet langer dan 2 dagen. Als reactie neemt de beweeglijkheid en ontspanning van de spier in hoge mate toe. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie.

Dry needling in onze praktijk

Binnen ons team zijn er verschillende therapeuten bekend met dry needling en passen dit succesvol toe bij bijvoorbeeld spierspanningshoofdpijn, maar ook bij pijnklachten in buik, bekken en bilregio.

 

Uitvoerende therapeut(en): Marleen Wenders-Scholten; Kim Bolder

Echografie bij de fysiotherapeut

Wanneer u met klachten bij uw fysiotherapeut komt, zal deze samen met u proberen de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Standaard wordt er daarbij een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uitgevoerd. In sommige gevallen zal uw fysiotherapeut u voorstellen om in aanvulling op dit onderzoek een afspraak te maken voor een echografisch onderzoek.

Tijdens een echografisch onderzoek zal de therapeut met een apparaatje, een zogenoemde probe, over uw huid gaan om de lichaamsstructuren die hier onder liggen in beeld te brengen. Het beeld dat de probe maakt wordt als een zwart-wit beeld zichtbaar op een scherm.

De probe maakt gebruik van hoog frequente geluidsgolven, ook wel ultrageluid genoemd. Deze worden uitgezonden door de probe en het lichaamsweefsel kaatst deze vervolgens weer terug naar de probe. Hier wordt dan een beeld van gevormd. Hoe harder het lichaamsweefsel, hoe meer ultrageluid teruggekaatst wordt en hoe witter we dat in beeld zien. Botweefsel is zo hard, dat de oppervlakkige laag van het bot alle geluidsgolven terugkaatst en we met de echo niet door het bot heen kunnen kijken. Alle lichaamsstructuren die hierboven liggen, zoals spieren, pezen, zenuwen, vetweefsel en vocht zijn goed in beeld te brengen.

Indicaties:

In de praktijk wordt een echografisch onderzoek ingezet bij klachten aan het bewegingsapparaat, zoals:

– Schouderklachten: Hierbij kunnen onder andere peesontstekingen- of letsels, verkalkingen in de pezen en slijmbeursontstekingen zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast kunnen we ook in beeld brengen hoe de pezen en het schoudergewricht precies t.o.v. elkaar bewegen als u een pijnlijke beweging uitvoert.

– Elleboogklachten: Denk bijv. aan een tenniselleboog.

– Polsklachten: Peesletsels en het carpale tunnelsyndroom zijn goed in beeld te brengen.

– Knieklachten: Zwellingen, letsel aan spieren, pezen en banden na een trauma en beoordeling van het kraakbeen van het voorstel gedeelte van de knie.

– Enkelklachten: Peesletsels- en ontstekingen, zoals bijv. aan de achillespees.

– Voetklachten: Er kan beoordeeld worden of er sprake is van hielspoor.

 

Daarnaast wordt echografie binnen de bekkenfysiotherapie onder andere ingezet voor:

– Het beoordelen van het beweegpatroon van de bekkenbodem door perineale echografie.

– Het onderzoeken van de blaasvulling.

– Het beoordelen van de beweging van de blaas bij bekkenbodemactiviteit.

– Het in beeld brengen van verzakkingen.

– Het beoordelen van een diastase van de buikspieren.

– Het beoordelen van de werking van de buik- en rugspieren, belangrijk voor het trainen van de rompstabiliteit bij bijv. rugklachten.

Vergoeding

Dry needling en echografie vallen onder de aanvullende verzekering van de reguliere fysiotherapie behandelingen. Uiteraard willen wij u helpen om te kijken hoe u verzekerd bent. Neem contact met ons op.