Dry Needling

Dry Needling in onze praktijk.

Fred Christ heeft met succes de internationale opleiding hiervoor gevolgd bij Optimal Dry Needling Solutions.

Opleidingen voor Dry Needling (DN) worden meestal gegeven aan fysiotherapeuten omdat zij een diepgaande kennis van de menselijke anatomie hebben en dat is een voorwaarde bij het toepassen van DN: fysiotherapeuten zijn daarin goed geschoold en ervaren.

De naam DN is gekozen om onderscheid te maken van (in o.a. Duitsland veel gebruikte) injecties in pijnpunten. In de DN gebruiken we geen vloeistoffen (medicijnen) om te injecteren. Zo’n injectienaald is hol en daardoor vele malen dikker dan de naalden die we voor DN gebruiken. (slechts 0,25-0,3 mm). DN is met name bedoeld voor mensen met chronische pijnklachten van de spieren.Wat is Dry Needling

Hieronder proberen we een eenvoudige uitleg te geven maar op bijv. Wikipedia staat een uitgebreide pagina met informatie (Engels). Zelf hebben we in de praktijk publicaties van wetenschappelijke onderzoeken over de effecten van Dry Needling. We kunnen met DN effecten bereiken door te prikken in de huid, het botvlies en in de spieren.

De huid behandelen we als daar de pijn wordt aangegeven, dit pijngebied onderscheid zich van de bekende neurologisch huidgebieden. Er lijkt hier geen relatie te bestaan tussen de pijn locatie en de zenuw die dat gebied verzorgd. Uiteraard wordt hier erg oppervlakkig geprikt omdat het de huid betreft.

Het botvlies wordt met DN behandeld als daar de pijn wordt aangegeven. We ‘pikken’ met een naald in het periost om daar een therapeutisch effect te verkrijgen. Meestal is dat op plaatsen waar spieren aanhechten op het bot.

Tenslotte de behandeling van spieren: we zoeken in de pijnlijke spier naar punten die de bron van de pijn zijn. Door daarin te prikken ontstaan twee reacties:

  • We zien een hele korte samentrekking van de spier vergelijkbaar met een zenuwschokje en direct daarna ontspant de spier zich. We noemen dat schokje een twitch.
  • Door nog vaker in die spier te prikken veroorzaken we micro-beschadigingen die door het lichaam herkent worden en het lichaam reageert daarop door daar te zorgen voor extra doorbloeding.
  • Bij chronische pijn verkrampen mensen en trekken bijv. constant hun schouders op. Door het voortdurend opgetrokken houden kan er moeilijk bloed bij de spieren komen en daardoor verkrampen die.

 
De micro-beschadigingen veroorzaken een doorbraak in die slechte doorbloeding en door aansluitend oefentherapie te geven zorgen we ervoor dat de verkrampte spieren weer een normale en dus een niet-pijnlijke spanning terug krijgen. DN is daardoor nooit behandeling op zich maar een ondersteuning van de fysiotherapiebehandeling. Dit beschadiging-principe wordt in de orthopedie al decennia toegepast. Bijvoorbeeld: als bij een kind in de groei, een deel van het kniegewricht slecht doorbloed wordt en er daardoor één x- of o-been ontstaat. De orthopedisch chirurg boort dan 2 of 3 gaten in dat deel van het bot en daardoor gaat dat bot weer groeien doordat het lichaam er extra bloed naartoe stuurt om de ‘verwonding’ te repareren.

Er kunnen maximaal tussen de 3 en 6 behandelingen nodig zijn. Als er binnen dat aantal behandelingen onvoldoende reactie is geweest, dan heeft doorgaan met DN veelal geen zin.