Zorgverzekering

Zoals inmiddels een jaarlijkse gewoonte willen wij, fysiotherapeuten van het Therapeutisch Centrum Varsseveld, u langs deze weg weer informeren over de zorgverzekering.

De vergoedingen en premies voor fysiotherapie in 2016 zijn bekend gemaakt door alle zorgverzekeraars. Deze informatie is overzichtelijk geplaatst op: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/fysiotherapie

De nieuwe vergoedingen en premies voor acupunctuur in 2016 zijn inmiddels bekend gemaakt door alle zorgverzekeraars. Deze informatie is overzichtelijk geplaatst op: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/acupunctuur
We kunnen de dekking voor de zorg splitsen in twee delen:

 

De verplichte basisverzekering

Is bestemd voor patiënten met een chronische aandoening die langdurige zorg nodig hebben bijv.: MS, Parkinson of CVA of na een operatie.

U krijgt alleen vergoeding uit de basisverzekering als uw klacht/ziekte op een lijst staat die wijlen minister Borst van volksgezondheid heeft laten opstellen. Hierdoor kan het zijn dat u wel een chronische aandoening heeft (altijd rugpijn; reuma; fibromyalgie) maar dat die aandoening niet in die lijst voorkomt: daarvoor betaalt de basisverzekering niet.

Deze basisverzekering betaalt pas uit na de 20-ste behandeling, dus als u bijvoorbeeld een operatie heeft gehad of u de schouder uit kom hebt moet u die eerste twintig behandelingen zelf betalen (of u heeft een aanvullende zorgverzekering afgesloten die de twintig behandelingen (deels) dekt).

Tenslotte geldt voor de basisverzekering het eigen risico van € 385 (het eigen risico geldt niet voor uw aanvullende verzekering!).

 

De aanvullende zorgverzekering

Is bestemd voor patiënten die maar tijdelijke therapeutische behandeling nodig hebben, bijvoorbeeld: schouderpijn, kniepijn, rugpijn.

Een aanvullende verzekering hebt u nodig als u fysiotherapie nodig hebt zonder dat dit een aandoening is uit de lijst Borst. De kosten van fysiotherapie zijn ongeveer €30 per behandeling als u ons in de praktijk bezoekt en ongeveer €40 als wij u thuis moeten behandelen. Het is dan vaak het aantal keren dat u ons moet bezoeken die het duur maakt en die kosten kunt u (naar wens deels) afdekken met een aanvullende verzekering.

 

Zorgpolissen

We onderscheiden drie verschillende soorten basisverzekering:

Restitutiepolis

Alleen deze polis biedt u de vrijheid van keuze van arts, specialis, ziekenhuis en medicijnen.

Natura polis

Bij deze laatste twee bent u afhankelijk of uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met de betreffende instantie (bv ziekenhuis) en als u daar toch naar toe gaat betaalt u een fors bedrag bij.

Budget polis

Er is vaak een nogbeperktere keuze van ziekenhuizen voor niet-spoedeisende hulp. Er is zelfs een budgetpolis die verwijzing naar academisch ziekenhuis niet dekt..!

Er zijn verschillende soorten aanvullende verzekeringen:

Elke zorgverzekeraar biedt meerdere polissen aan (er zijn in totaal 1400 verschillende polissen).  Het aantal behandelingen fysiotherapie dat vergoed wordt verschilt sterk per polis, u kunt zelf een keuze maken voor hoeveel u zich wilt verzekeren.

Er zijn AV-polissen die wel over het hele jaar volledige dekking geven maar waarvoor er eerst bekeken wordt of je een ‘veel gebruiker’ bent; ze beginnen dan met de vraag of u het afgelopen jaar al meer dan 20 behandelingen fysiotherapie hebt gehad en zo ja, accepteren ze u niet. Anders dan bij de basisverzekering is er geen acceptatieplicht voor deze verzekering en het is dus wijs om eerst te informeren of zij u accepteren voor u de AV bij een andere verzekeringsmaatschappij aanvraagt. U hebt als consument 14 dagen bedenktijd.

 

Een aantal polissen uitgelicht

Momenteel zijn er nog maar 10 polissen met onbeperkte dekking. Daarbij hebben 3 verzekeraars* de eis dat er na 36 of 40 behandelingen een aanvraag moet worden ingediend door de fysiotherapeut en dan nog is het onzeker of de resterende behandelingen worden vergoed: dus een hoge premie met weinig zekerheid of er werkelijk vergoed gaat worden met daarbij extra werk voor de fysiotherapeut, waar wij ons in principe van distantiëren. Rest 7 polissen:

 • Delta Lloyd Top
 • Avery Achmea excellent
 • De Friesland optimaal*
 • IZZ extra 3
 • FNV Menzis Zorg 4*
 • PNO zorg compleet
 • ONVZ topfit
 • Zorg en Zekerheid totaal*
 • VVAA top
 • VVAA excellent

Volgens een andere bron:

 • FBTO restitutie module spieren & gewrichten**
 • UMC extra zorg 3
 • DSW AV-top
 • In Twente AV-top
 • Delta Lloyd restitutie comfort
 • Stad Holland Zorg riant

 

Speciaal voor reuma, hartfalen en artrose patiënten

 • IZZ restitutie zorg voor de zorg extra 3
 • Delta Lloyd restitutie top

* Aanvraag nodig voor meer dan 36 of 40 behandelingen

** FBTO met het in- en uitschakelen van de zorg die je nodig hebt: dat is normaal bij een reisverzekering maar bij een zorgverzekering kan dat verder nergens en dus zit er bij FBTO ook een addertje onder het gras: heb je een klacht die valt onder je aanvullende verzekering en je zet je aanvullende verzekering aan dan wordt fysiotherapie, na het inschakelen, over de eerste 6 maanden dat je therapie hebt niet door hen vergoed.

Op het moment van schrijven hebben het Slingeland ziekenhuis en het Kon. Beatrix ziekenhuis  overeenstemming met alle zorgverzekeraars, maar het Radboud (Nijmegen) bijv. met geen zorgverzekeraar en het ziekenhuis in Arnhem met een beperkt aantal verzekeraars.

 

IZA

De polis van IZA mag ook niet onvermeld blijven want die vergoeden fysiotherapie per indicatie; dus als u begin van het jaar behandeld bent voor kniepijn dan kunt u verderop in het jaar ook nog behandeld worden voor bijv. rugpijn, enz.. Daar komt nog bij dat als u minder dan 20 behandelingen in uw polis hebt staan, bijv. 14, dan vergoeden ze er toch 20 als u fysiotherapie vanuit de basisverzekering krijgt betaald (waar u die eerste 20 dus zelf zou moeten betalen, of in het voorbeeld 20-14=6 behandelingen).

Basisverzekering Aanvullende zorgverzekering
Is verplicht door de overheid Eigen keuze om die af te sluiten
Heeft een verplicht eigen risico van €385/jr, maar mag ook hoger gekozen worden: tot €885. Soms is er keuze voor een eigen risico waardoor de premie omlaag gaat
Geen medische selectie/acceptatieplicht. Geen acceptatieplicht: mogelijk medische selectie op leeftijd/gezondheid. Altijd navragen!
Alleen bij een klacht/ziekte uit de chronische lijst van Borst, maar dekt de eerste 20 behandelingen niet. Kan de eerste 20 behandelingen dekken die niet betaald worden vanuit de basisverzekering. Daarnaast dekt het fysiotherapie voor aandoeningen die niet op de chronische lijst van Borst staan indien (voldoende) afgesloten. Wil je niet 20x €30 of €40 betalen mocht je een aandoening uit de lijst Borst krijgen: dan zou je minimaal voor 20 behandelingen of ruim €600 een AV moeten afsluiten.
Betaalt over een bepaalde periode de fysiotherapie bij een klacht uit de chronische lijst. Kan zijn: 3mnd / 6mnd / 1 jaar / altijd. Geldt voor de looptijd van 1 jaar en meestalniet per aandoening/indicatie maar een te besteden aantal behandelingen of bedrag per jaar.
Betaalt fysiotherapie tot je 18e. Daarna betaalt de basisverzekering alleen bij aandoeningen die op de lijst Borst voorkomen Betaalt fysiotherapie vanaf je 18e (indien je een AV hebt afgesloten).
Heeft een bij ieder zorgverzekeraar dezelfde dekking die door de overheid is vastgesteld Heeft een bij ieder zorgverzekeraar een andere dekking. U moet een afweging maken tussen prijs en dekkingsgraad voor uw situatie.