HartFit

Hartfalen

Het is schrikken als u de diagnose hartfalen krijgt. U wilt weten waardoor uw hart minder goed functioneert. Het hart pomt minder bloed naar de organen. Dat maakt u sneller moe. Wat voor klachten horen er nog meer bij hartfalen?

De belangrijkste klachten van hartfalen zijn:

 • 5610_nl_editor photo12vermoeidheid
 • kortademigheid (vooral bij inspanning)
 • opgezette benen en enkels
 • onrustig slapen en ’s nachts vaak plassen
 • koude handen en voeten
 • hartritmestoornissen
 • opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang
 • verminderde eetlust en toch zwaarder worden
 • prikkelhoest (vooral bij plat liggen)
 • vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie

Deze klachten komen ook bij andere aandoeningen voor. Als u deze klachten herkent, hoeft het daarom nog niet te betekenen dat u hartfalen heeft!

Ernstige klachten die op de lange termijn kunnen optreden bij hartfalen

 • hartritmestoornissen
 • vocht in de longen

Een hartritmestoornis kan levensbedreigend zijn en tot een hartstilstand leiden. Als u vocht in de longen (ook wel vocht achter de longen genoemd) krijgt, is snel medische hulp nodig. Uw hart verkeert in acute nood. Hartfalen is een chronische aandoening die gevolgen heeft voor uw welzijn en functioneren. Het is belangrijk dat u inzicht heeft in de ziekte en vertrouwen heeft in de behandeling. Daardoor kunt u beter met de ziekte omgaan.

Geen enkele patiënt met hartfalen is hetzelfde. Er zijn veel verschillende oorzaken:

Hartinfarct

Na een hartinfarct sterft een deel van de hartspier af. Dit deel pompt niet meer mee. Dit hoeft niet te leiden tot (ernstig) hartfalen. Dit is afhankelijk van de grootte van het hartinfarct.

Hoge bloeddruk

Bij een hoge bloeddruk moet het hart tegen een hoge druk in pompen. Het hart maakt meer spieren aan om dit voor elkaar te krijgen. De hartspier wordt dikker. Op den duur wordt een dikke hartspier stijver en minder soepel en neemt de pompkracht af. Hierdoor kan hartfalen ontstaan.

Hartklepaandoening

Als hartkleppen niet goed sluiten of vernauwd zijn, moet het hart harder werken. Dit is een extra belasting voor het hart en kan op den duur leiden tot hartfalen.

Hartritmestoornissen

Bij ritemstoornissen klopt het hart te snel, te langzaam of onregelmatig. Hierdoor verliest het hart pompkracht.

Hartspierziekte

De hartspieris verdikt of verwijd. De cellen hebben een abnormale bouw of zijn vervangen door vet- of bindweefsel. De pompkracht neemt hierdoor af.

Fysiotherapie bij hartfalen

Dit is een trainingsprogramma dat wij aanbieden. Het bewegingsprogramma is een programma op maat, geen kant-en-klaar programma.

Tijdens de eerste training maakt de fysiotherapeut samen met u een programma op maat. Zo kunt u gericht aan uw persoonlijke doelen werken. Persoonlijke doelen kunnen zijn: verbeteren van uw conditie, weer vertrouwen in uw lichaam krijgen, overwinnen van angst voor inspanning, uw grenzen leren kennen. Het programma bestaat uit een looptraining, fietstraining en kracht- en circuittraining. De circuittraining bestaat uit oefeningen met verschillende apparaten waarbij u spieren van het hele lichaam traint. U voert programma’s in groepsverband uit, waarbij ieder werkt aan zijn persoonlijke doelen.

De therapie wordt gegeven door Marijn Hilferink, zij heeft zich geschoold in het geven van hartfalentrainingen en heeft kennis van reanimatie en AED (deze AED is ook aanwezig in de praktijk). Tijdens de hartfalentrainingen is er altijd een tweede fysiotherapeut aanwezig in het geval van calamiteiten.