COPDFit

Wat is COPD

COPD is een chronisch progressieve aandoening, wat betekent dat de ziekte niet meer over gaat en kan verergeren. COPD wordt ingedeeld in vier stadia: GOLD I, II, III en IV.

Klachten die kunnen optreden zijn:

  • hoesten, vaak met slijm
  • piepende ademhaling
  • kortademigheid bij inspanning
  • vermoeidheid
  • krachtverlies
  • verminderd inspanningsvermogen

Hoe erger de klachten worden bij inspanning, hoe minder plezier iemand krijgt in bewegen. Hoe harder het lichaam moet werken voor de opname van zuurstof, hoe groter de kans op vermoeidheid. Ook de kans op vocht achter de longen en in de benen neemt toe, waardoor de kortademigheid kan verergeren. Iemand kan in een vicieuze cirkel belanden en steeds minder actief worden.

Wat is COPDFit?

COPDFit is een trainingsprogramma dat wij aanbieden voor mensen met COPD. U volgt een op u persoonlijk afgestemd trainingsprogramma. Daarnaast leert u wat voor u een juist gedoseerde manier van bewegen zou kunnen zijn. De therapie is erop gericht de grote spiergroepen te trainen, waardoor zij minder zuurstof nodig hebben bij inspanning zoals lopen, traplopen of uw werk. Daarnaast wordt uw uithoudingsvermogen getraind, waardoor uw lichaam meer zuurstof uit het bloed op zal kunnen nemen.

Voor wie is COPDFit?

Iedereen met COPD vanaf stadium II is welkom voor training. Ook wanneer uw COPD in een vergevorderd stadium is, kunt u deelnemen aan ons programma. We werken met zuurstof- en hartslagmeters en zo nodig traint u met extra zuurstof. Het blijkt dat er vaak nog heel wat “te halen valt” ten aanzien van vermoeidheid, loopafstand en wat iemand aankan op een dag. Mensen met COPD hebben goede en slechte dagen, maar ook slechte dagdelen. Met name ’s nachts en ’s ochtends kunnen de klachten erg zijn. Hiermee wordt rekening gehouden bij de therapie. De groepen vinden plaats op :

Maandag : 13.15-14.15
Donderdag : 13.15-14.15

 

Fysiotherapie bij COPD

Tijdens de eerste afspraak wordt met u besproken welke klachten u ervaart en wat u het liefst verbeterd zou willen zien.

Daarna wordt de kracht van uw grote spiergroepen gemeten, wordt uw loopafstand getest en worden uw klachten in kaart gebracht door vragenlijsten. Dit om uw beginniveau en de intensiteit van uw oefenprogramma te kunnen vaststellen. Ook worden de metingen gebruikt om tussentijds en na een trainingsperiode verbeteringen te kunnen meten.

Het programma bestaat uit: krachttraining van grote spiergroepen (benen, buik, armen), looptraining en fietstraining. Afhankelijk van hoe het gaat traint u aanvankelijk individueel en vervolgens in een groep. U behoudt uw individuele programma dat voortdurend aangepast wordt.

Zo mogelijk wordt u geleerd hoe u zelfstandig uw verbeterde conditie op peil kunt houden of verder verbeteren. Wanneer u een ernstiger vorm heeft is het mogelijk een maal per week deel te blijven nemen in een nazorggroep.

Veiligheid

Uw fysiotherapeut die u begeleidt is ervaren en opgeleid voor het werken met mensen met COPD in alle stadia (Gold I, II, III en IV). Daarnaast is zij geschoold in reanimatie en het gebruik van een AED. Er is een AED aanwezig in de praktijk. Er wordt gewerkt met zuurstof- en hartslagmeters.